Ajankohtaista

Valaistussuunnittelu on tärkeä osa toimivaa ja tehokasta työympäristöä

Laadukas valaistussuunnittelu on osa tehokasta työympäristöä

Oikeanlainen valaistus on tärkeää tietysti myös kotona, mutta työpaikalla valaistuksen tärkeys korostuu entisestään. Toimistojen ja teollisten tilojen laadukkaalla valaistussunnittelulla luodaan hyvä ja motivoiva työilmapiiri sekä turvallinen työympäristö.

Tutkimusten mukaan hyvällä valaistuksella pystytään huomattavasti nostamaan tuotannon tehokkuutta

 

Valaistussuunnittelussa on otettava huomioon ja ymmärrettävä ainakin seuraavia asioita:

 • Tilan käyttötarkoitus. Mitä valastavassa tilassa on tarkoitus tehdä. Muuttuuko tilan käyttö esimerkiksi päivän ja yön aikana. Valaistusta pitää mahdollisesti pystyä muuttamaan eri käyttötilanteissa.
 • Valaistavan tilan luonne. Onko valaistava tila korkea isokokoinen halli, vai paljon erilaisia pieniä tiloja sisältävä toimisto. Mistä materiaalista ja minkä väriset seinät, lattia ja katto tilassa on? Tilan luonne vaikuttaa paljon esimerkiksi oikean valaisintyypin valintaan.
 • Värilämpötila. Oikea valon värilämpötila toimistoissa ja tuotantotiloissa on hyvin tärkeää. Valon väri vaikuttaa työilmapiiriin ja väärä valon värin valinta voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi pienten tekstien lukemisessa, tai tiettyjen värien hahmottamisessa. Oheisesta kuvasta näkyy hyvin erilaisten värilämpötilojen tunnelman.

 

värilämpötila

 • Valon määrä. Valoa pitää olla riittävästi joka paikassa, mutta se ei saa olla häiritsevä, eikä häikäistä tai heijastaa. Sopivan valaistustason määrittäminen riippuu paljon myös valaistavan tilan käyttötarkoituksesta. Valaistussunnittelun ammattilainen tietää millainen valaistusvoimakkuus sopii parhaiten mihinkin tilaan, sekä millaisia ja kuinka monta valaisinta on asennettava. Ammattilaiset käyttävät valaistuksensuunnitteluohjelmistoa, jotta oikean valon määrä ja laatu voidaan varmistaa jo suunnitteluvaiheessa. Seuraava kuva esittää jäähallin valaistussuunnittelun erästä osaa.

valaistussuunnittelu ohjelma

 

 • Valaistuksenohjaus. Langaton valaistuksen ohjaus on tärkeä osa modernia valaistussunnitelmaa. Valaistuksen ohjaus sisältää normaalisti liiketunnistimia, paikallaolo tunnistimia, painikkeita, sekä ohjelmoitavan valaistuksen ohjausjärjestelmän. Valaistuksen suunnittelulla ja -ohjauksella voidaan jvalaistavaan tilaan luoda erilaisia tunnelmia erilaisiin tilanteisiin.

 • Asiakkaan toiveet ja tarpeet. Valaistussuunnittelijan pitää tietysti myös kuunnella asiakasta. Asiakas tietää paremmin kuin kukaan muu millä tavalla valaistavaa tilaa käytetään ja millä tavalla halutaan että valaistus toimii jatkossa. Valaistussunnittelija osaa kertoa mahdollisuuksista ja parhaista käytännöistä, mutta asiakas itse päättää minkälaisen valaistuksen hän lopputuloksena haluaa.

 

Valaistussuunnitelman sisältö

Ammattilaisen tekemä valaistussuunnitelma sisältää seuraavat yksityiskohdat:

 • Käytettävä valaisintyypit
 • Ammattilaisen vinkit ja ideat siihen miten monimutkainenkin tila kannattaa valaista
 • Valaistusvoimakkuus valaistavan tilan eri osissa. Käytännössä isoluksidiagrammi jota näkyy valon jakautuminen tilassa.
 • Valaisimien paikat sähkösuunnitelmaa ja sähköasentajaa varten.
 • Ohjausjärjestelmän kuvaus ja toiminnan selostus.

Me Walkiassa teemme laadukkaita valaistussuunnitelmia esimerkiksi teollisuudelle, liiketiloihin,  ja toimistoihin. Yleisimpiä kohteita ovat esimerkiksi:

 • Jäähallin tai urheiluhallin valaistussunnitelma
 • Toimistorakennuksen tai toimiston valaistussuunnitelma
 • Logistiikka keskusten, parkkihallien tai esimerkiksi puistoalueen valaistussunnitelma

 

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen valaistussuunnitteluun

Paljonko valaistussuunnittelu maksaa?

Vastaus: Walkian valaistussuunnittelu kuuluu osana valaistuksen modernisointi projektia. Kokonaisten toimistotilojen tai logistiikkahallien valaistusprojektien takaisinmaksuaika on normaalisti noin kaksi vuotta. Valaistuksen suunnittelulla varmistetaan että valoa on riittävästi ja oikeissa paikoissa. Valaissuunnittelu ei siis maksa mitään, vaan se on normaali osa valaistuksen uusimista tai modernisointia.

Kauanko valaistussuunnitelu kestää?

Vastaus: Riippuen valaistavan tilan koosta ja monimutkaisuudesta, valaistussuunnitelman tekeminen voi kestää muutamasta tunnista jopa muutamaan viikkoon. Teemme valaistussunnitelmia sekä 100m2:n toimistotiloihin, että 60.000m2:n messukeskuksille.

Voiko valaistussunnitelman tehdä itse?

Vastaus: Voi tietysti tehdä itse, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Valaistussunnittelun ammattilainen on tehnyt suunnitelmia satoihin erilaisiin tilanteisiin ja kohteisiin ja tietää etukäteen millainen lopputulos on odotettavissa riippumatta tilan geometriasta sekä rakennusmateriaaleista. Työpaikkojen valaistuksessa on noudatettava tiettyjä valaistukselle asetettuja normeja, jotka valaistussuunnittelija tuntee, ja ymmärtää mitä normit käytännössä tarkoitta.

Kokenut valaistussuunnitelija käyttää suunnittelussa apunaan erityisesti valaistuksen suunnitteluun tarkoitettuja ohjelmistoja, jotka yhdessä kokemuksen kautta hankitun ammattitaidon kanssa takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

 

Haluatko kysyä jotain valaistussunnittelun todelliseta velholta, Mikko Hyväriseltä? 

Seuraavan linkin tapaa löydät Mikon yhteystiedot.

Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Walkia Group Oy - Walkia® Lighting

Käyntiosoite
Knitter Business Park,
Kutojantie 6-8,
02630 Espoo FINLAND

Postiosoite
Kainuuntie 26C 15B
88600 Sotkamo, FINLAND

Sähköposti: myynti ( at ) walkia.fi
Puhelin: 010 326 4460
Y-tunnus: 2672406-6

Ruotsi
Brandthovdagatan 24,
Västerås 72135 Sverige

Viro
Walkia OÜ,
Tööstuse 47, 10416 Tallinn

bsci

Bisnode DnB riskiluokka 1 logo 2017

luotettava kumppani

walkia AAA logo 2017 FI transparent

SELT liikemerkki 150605

© Copyright Walkia 2021. Design & Development by Ideamedia Oy

Haku